Home » Over ons
OVER ONS
De openbare ruimte is van ons allemaal. Op stoepen, straten en wegen, pleinen, water en parken ontmoeten we elkaar, zoeken we ontspanning of verdienen we ons geld. We maken er een ommetje, we praten met de buren, we doen boodschappen. We gaan met onze kinderen naar de speeltuin of naar ons werk. We sporten, vieren een feestje, picknicken, zwemmen.
In onze steden wordt het steeds drukker. Er komen nieuwe inwoners en banen bij. Logisch dat ook het verkeer fors toeneemt. De grenzen van deze groei veroorzaken spanningen: onze openbare ruimte en het mobiliteits- systeem staan onder druk, mensen voelen zich onveilig in het verkeer, en niet alles past meer in de stad.
Niets doen is geen optie
We kunnen niet meer doorgaan met het verdelen van de openbare ruimte zoals we dat altijd deden. Daarbij moeten wij rekening houden met drie expliciete grenzen van ons mobiliteitssysteem.
De sociale grens
De sociale grens gaat over de basisbehoeften die mensen in de stad hebben om mee te kunnen doen aan de maatschappij. Mobiliteit staat voor veel kwetsbare groepen onder druk. Maatregelen die we nemen moeten sociaal rechtvaardig zijn.
De ecologische grens
De ecologische grens gaat over het draagvermogen van de planeet op he gebied van schadelijke stoffen en grondstoffenverbruik. We gaan nu ver over deze grenzen heen.
De uitvoerbaarheidsgrens
De uitvoerbaarheidsgrens gaat over wat we mogelijk kunnen maken. De middelen van de stad – ruimte, geld, personele capaciteit – zijn beperkt.
Over DRO-DMI
Digitale Regie op het gebruik van de openbare ruimte (DRO-DMI) bestaat uit de partners Almere, Groningen, Amsterdam, Goudappel, TNO, AMS Institute, ViaNova en Technolution. Samen hebben wij 5 jaar de tijd om op het gebied van mobiliteit en duurzame verstedelijking versneld techniek te ontwikkelen, te gebruiken en te standaardiseren zodat er minder beslag wordt gelegd op de openbare ruimte.
Over het ecosysteem
Als DRO zijn wij onderdeel van een groter ecosysteem van 17 consortia, Dutch Mobility Innovations (DMI). DMI wordt geleid door het ministerie van I&W en is ontstaan vanuit het Nationale Groei Fonds (NGF). Gezamenlijke investeringen vanuit het NGF, het bedrijfsleven, de gemeenten en IenW zijn gericht op het versterken van het toekomstig verdienvermogen van Nederland en een duurzame samenleving.